Main Menu


Contact
[+]Send Us an E-mail
[+]Tel +39.081.5575553
[+]Fax +39.081.456710
[+]Skype service
Skype Me™!

Conference Agenda

There will be a modest number of invited review talks to serve as a basis for the discussion, and a lot of discussion, some of it led by panels. Contributed papers will be accommodated as posters. Links to talk slides are being linked below as the documents become available.

LECTURES AND POSTERS ARE AVAILABLE ONLINE (Download page in the left Menu)

September 25 - Sunday


September 26 - Monday

Time Speaker
Title
Duration
AstroInformatics in the broader context of e-Science and X-informatics
09:00 - 10:30   Chair: Pepi Fabbiano 1h:30m
09:00 - 09:15 the organizers Welcome and introduction to the conference 15m
09:15 - 09:45 Dan Fay Keynote talk: The Rise of X-Informatics 30m
09:45 - 10:15 Peter Fox (via skype) Informatics takes on Data and Information Quality, Uncertainty and Bias 30m
10:15 - 10:30 Open discussion: how can we learn from others? 15m
10:30 - 11:00   coffee break and poster session 30min
11:00 - 12:30     1h:30m
11:00 - 11:30 Mark Stalzer Trends in Scientific Discovery Engines 30m
11:30 - 11:55 Diego di Bernardo Learning from others: Bioinformatics 25m
11:55 - 12:15 Massimo Brescia DAME: a web 2.0 technology based infrastructure for data exploration 20m
12:15 - 12:30 Open discussion: broader issues of e-Science, cross-disciplinary needs 15m
12:30 - 14:30   lunch break 2h:00m
Practical tools and methods for knowledge discovery I
14:30 - 16:00   Chair: Bob Hanisch 1h:30m
14:30 - 15:00 Santiago Lombeyda Visualization review 30m
15:00 - 15:20 Jenn Lin (via skype) Interactive visualization of Massive datasets using Microsoft PivotViewer 20m
15:20 - 15:40 Rupert Croft (via Skype) Visualization of Petascale Cosmological Simulations 20m
15:40 - 16:00 Open discussion: visualization needs and new ideas 20m
16:00 - 16:30   coffee break and poster session 30min
16:30 - 18:00     1h:30m
16:30 - 16:50 Robert Brunner (via Skype) Probabilistic Cosmology 20m
16:50 - 17:10 Ed Valentijn From AstroWISE to WISE technologies 20m
17:10 - 17:30 Ian Foster (via Skype) The Grid and the Cloud 20m
17:30 - 18:00 Open discussion: knowledge discovery tools 30m
19:30   Welcome Party  


September 27 - Tuesday

Time Speaker
Title
Duration
Practical tools and methods for knowledge discovery II
09:00 - 10:30   Chair: Massimo Brescia 1h:30m
09:00 - 09:20 George Djorgovski Scientific collaboration, data visualization, and education in virtual environments 20m
09:20 - 09:40 Raffaele D'Abrusco Knowledge Discovery workflows for exploration of complex multi-wavelengths astronomical datasets 20m
09:40 - 10:00 Ciro Donalek Automated classification of transients 20m
10:00 - 10:30 Baback Moghaddam Some useful data mining methods 30m
10:30 - 11:00   coffee break and poster session 30min
11:00 - 12:30     1h:30m
11:00 - 11:15 Pepi Fabbiano VAO Science Priorities 15m
11:15 - 11:30 Bob Hanisch The NVO Summer Schools Experience 15m
11:30 - 12:30 Open discussion: key needs and implementation strategies for data exploration and discovery 60m
12:30 - 14:30   lunch break 2h:00m
Publishing, authoring, scholarly communication and collaboration
14:30 - 16:00   Chair: David Schade 1h:30m
14:30 - 15:00 Hod Lipson (via skype) The robotic Scientist: Distilling Natural Laws from Experimental Data, from Physics to Biology 30m
15:00 - 15:30 Kaitlin Thaney Tools for Digital Research 30m
15:30 - 16:00 Michael Kurtz (via Skype) The Astrophysical Super-Organism 30m
16:00 - 16:30   coffee break and poster session 30min
16:30 - 18:00     1h:30m
16:30 - 18:00 Panel: Giuseppe Longo, Yan Xu, George Djorgovski Open discussion: Towards a new model of scholarly publishing (with an emphasis on astroinformatics) 1h:30m


September 28 - Wednesday

Time Speaker
Title
Duration
Practical AstroSemantics workshop
09:00 - 10:30   Chair: Matthew Graham 1h:30m
09:00 - 09:15 Matthew Graham Intro and review 15min
09:15 - 09:40 Alberto Pepe Analysis and visualization of collaboration networks in astronomy: towards new modes of knowledge discovery 25min
09:40 - 10:10 Peter Fox (via Skype) Semantic Data Frameworks Come of Age 30min
10:10 - 10:25 Guillermo Cabrera RDF Representation of Astronomical Images 15min
10:25 - 10:30 Norman Gray Charge for discussion 5min
10:30 - 11:00   coffee break and poster session 30min
11:00 - 12:30     1h:30m
11:00 - 11:10 Norman Gray AstroDAbis: stand-off tagging for astronomy 10min
11:10 - 12:30   Discussion: Semantic Astronomy - what are the key research problems for the next three years? 1h:20m
12:30 - 14:30   lunch break 2h:00m
Open Strategic discussions: emerging topics, funding, community engagement, developing the profession, recognition...
14:30 - 18:00      
Afternoon George Djorgovski, Dan Fay, Bob Hanisch, Peppe Longo, David Schade, Mark Stalzer Open Discussion  
20:00   Social Dinner


September 29 - Thursday

Time Speaker
Title
Duration
Computational education for scientists workshop
09:00 - 10:30   Chair: Yan Xu 1h:30m
09:00 - 09:15 Yan Xu Introduction: eScience Inspired Education 15m
09:15 - 09:35 May Wang Problem-Based Interdisciplinary Learning 20m
09:35 - 09:50 Giuseppe Longo Teaching Methods of Computational Science in Italy 15m
09:50 - 10:00 George Djorgovski Teaching Methods of Computational Science at Caltech 10m
10:00 - 10:15 Kirk Borne (via skype) Astroinformatics program at GMU 15m
10:30 - 11:00   coffee break 30min
11:00 - 12:30     1h:30m
11:00 - 12:30 Open Discussion: How to advance computational science and informatics education? 1h:30m
12:30 - 14:30   lunch break 2h:00m
World Wide Telescope workshop
14:30 - 16:00   Chair: Yan Xu 1h:30m
14:30 - 15:00 Dan Fay WWT and X-Informatics 30m
15:00 - 15:30 Alyssa Goodman (via Skype) Seamless Astronomy Enabled by WWT 30m
15:30 - 16:00 Ashish Mahabal WWT and AstroInformatics in India 30m
16:00 - 16:30   coffee break 30min
16:30 - 18:00     1h:30m
16:30 - 16:45 Giuseppe Longo WWT and Astronomy Outreach in Italy 15m
16:45 - 17:00 Ed Valentijn Demonstrating WWT life to 5700 festival visitors 15m
17:00 - 17:15 Yan Xu WWT based AstroInformatics Authoring and Publishing 15m
17:15 - 18:00 WWT demo and Q&A implemented onsite in WWT 45m